Office Building Theodor-Heuss-Anlage, Mannheim, 1991 - 1993

The guidelines for the Theodor-Heuss-Anlage office complex evolved within the frame of the city planning development which led to an architectural design competition in 1990. The scheme was awarded first prize and the construction began in 1991. Situated near one of the main autobahns leading to Mannheim, the office complex marks an important entrance to the city. To the north the building borders a tree-lined avenue. The design concept allows for extensive green spaces around a well oriented entrance to the complex at street side. Towards the south the geometry of the building is opening to the landscape. The three wings, each oriented to a specific urban context, form a singular and strong image to convey high "corporate identity" for the independent users, clear orientation to the natural surroundings, and maximum flexibility for the investor. The composition combines an extroverted spatial concept with a rigid office structure. Circulation areas are marked by transparent stairwells providing views towards the city and the landscape. Entrance lobby and exhibition space on the ground level are connecting the three building wings with double height glass facades. On the upper levels the facade is primarily aluminium and glass, with horizontal bands wrapping around the building accentuating the dynamic aspect of the form. The shape of the building and the use of glass facades maximize natural lighting and highlight the newly created landscape park.

Client:

Objektgesellschaft Theodor- Heuss-Anlage GbR, Bilfinger Berger Projektentwicklung GmbH, wesbau Baubetreuungsges. mbH

GFA:

39,000 m²

Focus:

Office / Administration

Competition:

1st prize